Άρθρα Kέντρου Kοινότητας|

 

Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη;

 

Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι.

Πολλά παιδιά βιώνουν την κατάθλιψη με τρόπους ανάλογους με εκείνους των ενηλίκων, αλλά και με ορισμένα μοναδικά συμπτώματα, όπως είναι τα προβλήματα συγκέντρωσης και η απόσπαση της προσοχής.

Άλλα συμπτώματα είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι μεταβολές στον ύπνο, τα προβλήματα στη δημιουργία και διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων, η χαμηλή ενεργητικότητα, ο έντονος εκνευρισμός και θυμός του παιδιού, τα λεκτικά ξεσπάσματα ή κλάματα, η ευθιξία και ευερεθιστότητά του, η κοινωνική απόσυρση και οι μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, στο σπίτι ή με φίλους στο σχολείο. Τέλος, οι σκέψεις θανάτου, με ή χωρίς αυτοκτονικές τάσεις και τα έντονα συναισθήματα ανικανότητας και ενοχής, είναι μερικά ακόμα συμπτώματα της παιδικής κατάθλιψης.

Η παιδική κατάθλιψη θα πρέπει να διαχωρίζεται από μια απλή κακή διάθεση του παιδιού και δεν θα πρέπει οι γονείς να ανησυχούν επειδή το παιδί τους δείχνει μελαγχολικό ή στεναχωρημένο. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργικότητα του παιδιού, τα ενδιαφέροντά του και τη σχολική ή οικογενειακή του ζωή, τότε το παιδί υποφέρει από αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν κατάθλιψη, η οποία και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση από ειδικούς ψυχολόγους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας, αλλά και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας (Τσιριγώτη 29Α  , τηλ:  22213-50900 & 50901).

Ξανθού Εμμανουέλα 

Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

Δημοσίευση: 6/06/18 10:30 ΠΜ

Close Search Window