Άρθρα Kέντρου Kοινότητας|

 

 

Ο σχολικός εκφοβισμός–γνωστός και ως bullying–είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αναφέρεται στη νεανική παραβατικότητα σχετικά με τη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών.
Χαρακτηρίζεται από την εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται από ένα ή περισσότερα παιδιά, με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να πληγώσουν ένα άλλο άτομο. Μπορεί να λάβει τις εξής μορφές:

Α) Σωματικός εκφοβισμός (χτυπήματα, χειρονομίες, σπρωξιές, τραβήγματα μαλλιών, δαγκωνιές, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση με ανεπιθύμητα αγγίγματα)

Β) Λεκτικός εκφοβισμός (βρισιές, παρατσούκλια, προσβλητικά πειράγματα, απειλές, συκοφαντίες, ρατσιστικά, ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια. Επίσης, η ειρωνεία και τα άσχημα σχόλια για την εθνική προέλευση ή την οικονομική κατάσταση της οικογένειας κάποιου συμμαθητή)

Γ) Συναισθηματικός εκφοβισμός (αφορά κυρίως την δημιουργία ενός κλίματος φόβου και τον αποκλεισμό του θύματος από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, τον εκβιασμό του θύματος και την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων)

Δ) Τέλος, υπάρχει και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bullying), που εκδηλώνεται με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την διάδοση ταπεινωτικού και απειλητικού περιεχομένου με σκοπό την προσβολή του παιδιού.

FACTS

Σύμφωνα με μία πανευρωπαϊκή έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού σε 16.227 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα σε 41 κράτη, με το ένα στα τρία Ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα bullying.

Το 16% των μαθητών στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2010. Η έρευνα έγινε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου σε 35 σχολεία της Αττικής. Τα θύματα του bullying είναι σε ποσοστό 54,2% παιδιά μη ικανά να αντιδράσουν και σε ποσοστό 40,91% ευαίσθητα παιδιά.

Για περαιτέρω πληροφορίες και βοήθεια, απευθυνθείτε:

  • Στο χαμόγελο του παιδιού (Αβάντων 65, 22210-79788 ή 1056)
  • Στη συμβουλευτική γραμμή άμεσης βοήθειας (ΕΨΥΠΕ – Για γονείς και εκπαιδευτικούς): 801-801-1177
  • Συμβουλευτική γραμμή άμεσης βοήθειας (ΕΨΥΠΕ – Για παιδιά και εφήβους): 116 111

Για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εκφοβισμού, απευθυνθείτε:

  • Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 210 6476464, cybercrimeunit.gr

(antibullying.gr & antibullyingnetwork.gr)

Ξανθού Εμμανουέλα

Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Δημοσίευση: 11/07/18 10:57 ΠΜ

Close Search Window