Βοήθεια στο Σπίτι, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση ΚΕΠ Υγείας, Επικαιρότητα|

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

Στις 13/02/2024, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ),  τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. 1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας

ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνετε ετησίως, ενώ σε  περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ιατρό ΩΡΛ Κα Χριστίνα Αβραμίδου και τον Ειδικό Ακοοπροθετιστή Κο Ευάγγελο Νεόφυτο. Εξετάστηκαν συνολικά 36 δημότες.

Την δράση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κος Γεώργιος Ψαθάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:  «Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων υλοποίησε το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου ακουστικής ικανότητας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ μέσω του ΚΕΠ υγείας του Δήμου μας. Ευχαριστούμε την ιατρό Κα Αβραμίδου Χριστίνα, τον Ειδικό Ακοοπροθετιστή Κο Ευάγγελο Νεόφυτο και τους δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον προληπτικό έλεγχο. Ανάλογες δράσεις είναι σημαντικές να υλοποιούνται και στη περιοχή μας, ώστε να ευαισθητοποιούνται οι δημότες μας στην αξία της πρόληψης. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΕΔΔΥΠΠΥ και τον κ. Πατούλη που μας δίνουν την δυνατότητα με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό να συμβάλουμε και εμείς στην πρόληψη κ την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας»

Η Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Προσχολικής Αγωγής και Ισότητας των φύλων Κα Αφένδρα Σοφία δήλωσε: «Η μέτρηση ακουστικής ικανότητας είναι δράση που υλοποιεί το ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας σε συνεργασία με το Ελληνικό  Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και  τη συμμετοχή των νοσηλευτριών του «Βοήθεια στο σπίτι»  του Δήμου μας.

Η μείωση της ακουστικής ικανότητας, είναι η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση και τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία δείχνουν έναν στους δέκα να υποφέρει από κάποια μορφή μείωση της ακοής.
Η βαρηκοΐα δυσχεραίνει την επικοινωνία, δημιουργεί μικρή ή μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στις εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχολογία, τη διάθεση και την υγεία.

Θέλουμε όλοι οι πολίτες να βάλουν στη ζωή τους την πρόληψη η οποία αποδεδειγμένα σώζει ζωές και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά.»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, Κος Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή.  Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών.»

Καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, Κα Μαρία Κουρή δήλωσε: «Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ,  μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά  με την υγεία των πολιτών να παραμένει βασική επιλογή μας.»

 

Ψαχνά, 13 Φεβρουαρίου 2024

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Υγείας, Προσχολικής Αγωγής

Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.

 

 

Αφένδρα Σοφία

Δημοσίευση: 14/02/24 12:48 ΜΜ

Close Search Window