Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Επικαιρότητα|

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η 3η κατά σειρά και τελευταία ομιλία του 1ου Κύκλου Ομιλιών «Πρωτογενής Τομέας, με το Βλέμμα στο Μέλλον» , «ΜΑΙΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2024» με θέμα: «Αγροδιατροφή & Αξιοποίηση Αγροδιατροφικών Αποβλήτων», που  υλοποίησε  ο Δήμος μας Διρφύων Μεσσαπίων  σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ, Συγκρότημα Ευρίπου, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν και συνδύαζαν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εμπειρία ήταν επωφελείς και απαραίτητες για τους ανθρώπους που συνδέονται με τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, ιδιαίτερα δε για τους ανθρώπους του Δήμου μας οι οποίοι ασχολούνται ή πιθανά στο μέλλον πρόκειται να ασχοληθούν με τις εργασίες αυτές. Η ενδιαφέρουσα θεματολογία που παρουσιάστηκε από τους ειδικούς καθηγητές του Πανεπιστημίου είχε ως σκοπό την ενημέρωση – εκπαίδευση, προκειμένου να αναδειχθούν οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στην παραγωγική διαδικασία, η μείωση του κόστους παραγωγής και η αντιμετώπιση των προβλημάτων εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Ομιλητές/τριες της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν οι Καθηγητές/τριες του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής, και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγκροτήματος Ευρίπου, Νικόλαος Αφράτης, Επίκουρος  Καθηγητής, Αντωνία Τέρπου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δημήτριος Λαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής καθώς και Όλγα Αρβανίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια.

Κατά την διάρκεια και των τεσσάρων εισηγήσεων παρουσιάστηκαν  ενδιαφέρουσες και σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονταν με την τροφική αλυσίδα και την τεχνολογία που την ακολουθεί προκειμένου να αξιοποιούνται τα απόβλητα της φύσης, των ζώων, του ανθρώπου και των βιομηχανιών σε ωφέλημα παραγωγικά προϊόντα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η εξέλιξη επίσης των μελετών για το μικροβίωμα του ανθρώπου χαράσσει νέες μορφές διατροφικής πολιτικής που υιοθετούν επίσημα πλέον και οι κρατικοί φορείς. Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν μελέτες και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από  φορείς, όπως Πανεπιστήμια, Συνεταιρισμοί, Εταιρείες καθώς και Ιδιώτες για τα ζητήματα αυτά, με το Τμήμα  Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής, και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων να συμμετέχει σε αρκετές από αυτές.

Στο τέλος των διαλέξεων δόθηκαν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, από τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Συμπερασματικά επισημάνθηκε ότι ο/η σύγχρονος/η και ενημερωμένος/η, επιχειρηματίας του Πρωτογενή Τομέα είναι αναγκαίο και πλέον επιβεβλημένο να ακολουθήσει τις νέες αυτές πρακτικές πλαισιωμένες από την επιστημονική γνώση, ενώ η προσωπική επαφή του/της με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου του/της δίνουν την δυνατότητα να έχει απαντήσεις σε εξατομικευμένα ερωτήματα.

Χαιρετισμό πριν από την έναρξη των διαλέξεων απηύθυναν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα θέματα Διασύνδεσης του Δήμου με το Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ κ. Ευαγγελία Σακκή – Καραμούζη, η οποία επισήμανε ότι «οι εποχές και οι συνθήκες που καλούμαστε να διαχειριστούμε  αλλάζουν συνεχώς και πολλές φορές δραματικά. Έτσι λοιπόν είμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα που θα πρέπει να εντοπίσουμε, αναλύσουμε και επιλύσουμε. Αυτά τα δεδομένα διαπραγματευόμαστε εδώ  μέσα από την επιστημονική γνώση των ειδικών, λαμβάνοντας απαντήσεις σε νέα ερωτήματα και λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα, ώστε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα  στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Όλοι μαζί πρέπει να λειτουργήσουμε συνεργατικά, ώστε μέσα από την πορεία αυτών εκπαιδευτικών διαλέξεων να έχουμε στο άμεσο μέλλον θετικά αποτελέσματα».

Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Νικόλαος Δανέλης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, τόνισε τη χρησιμότητα αυτών των δράσεων επειδή μέσα από την γνώση και την εκπαίδευση προέρχεται η επιτυχία και τέλος ο Δήμαρχος κος. Γεώργιος Ψαθάς ο οποίος αφού ευχαρίστησε το ΕΚΠΑ, τον κ. Ζαχαριάδη, τους Καθηγητές και Καθηγήτριες για την συνεργασία, επεσήμανε την αναγκαιότητα των ομιλιών και τον επωφελή τους χαρακτήρα για την περιοχή και την ενημέρωση εκείνων που ασχολούνται ευρύτερα με τον κλάδο του Πρωτογενούς Τομέα, υποσχόμενος τη συνέχεια των δράσεων αυτών.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Διασύνδεσης Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και ΕΚΠΑ, Συγκροτήματος Ευρίπου.

κα. Ευαγγελία Σακκή – ΚαραμούζηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3η ομιλία 1ου Κύκλου Ομιλιών 14-6-2024(1)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3η ομιλία 1ου Κύκλου Ομιλιών 14-6-2024(1)

Δημοσίευση: 17/06/24 12:36 ΜΜ

Close Search Window