Με προσανατολισμό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και κατ’ επέκταση των δημοτών κάθε Δήμου, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) (κάνεις link με τη σελίδα http://www.eddyppy.gr) ανέπτυξε την πρωτοβουλία μιας νέας δημοτικής δομής. Ο λόγος για το θεσμό των Κέντρων Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας), ο οποίος ξεκίνησε πιλοτικά σε 14 Δήμους, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την ανεκτίμητη αξία της προληπτικής ιατρικής στην ανθρώπινη υγεία, επιβεβαιώνοντας τη γενική αρχή πως η πρόληψη είναι προτιμότερη της καταστολής.

Επιδιώκοντας να καλύψουν το τεράστιο κενό που παρατηρείται, τόσο στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα προληπτικής ιατρικής, όσο και στην παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και στη διασύνδεσή τους με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που παρέχονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τα ΚΕΠ Υγείας θα μεριμνούν για την:

  1. Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση όσον αφορά την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών (πρωτοκόλλων) που είναι κοινές για όλα τα ΚΕΠ Υγείας, και την
  2. Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος).

Ήδη, με την υπ’ αριθμ. 20/16-02-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων ενέκρινε τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, εντασσόμενος στο Δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται μέχρι τέλη του έτους 2017.

Δείτε εδώ την απόφαση του 2020

Διαβάστε περισσότερα για τα ΚΕΠ Υγείας.

Close Search Window